Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πετρίτης, ιέραξ ο θηρευτικός (Falco peregrinus)

Ο Πετρίτης θεωρείται το κατεξοχήν γεράκι και το πιο γρήγορο πλάσμα σε αυτόν τον πλανήτη. Οταν εφορμά ενάντια στη λεία του, αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Ορμάει στο στόχο σχεδόν κατακόρυφα, με τις φτερούγες του κλειστές καικατακεραυνώνει τη λεία με τα πόδια του, πριν προλάβει να αντιδράσει.Την επίθε­ση του Πετρίτη συνοδεύει ένα βουητό που δημιουργεί το αστραπιαίο πέταγμα αυτού του γερακιού.
Περιγραφή: Μήκους 38-48 εκατοστών, έχει το μέγεθος της Κουρούνας, με μακριές και μυτερές φτερούγες όπως όλα τα γερά­κια, μαύρο μουστάκι, σχετικά κοντή ουρά και γρήγορο φτεροκόπημα σαν του Περιστεριού. Ο θηλυκός Πετρίτης είναι πιο μεγαλόσωμος και σκοτεινότερου χρώ­ματος από τον αρσενικό. Το φτέρωμα του αρσενικού Πετρίτη ποικίλλει, από σκού­ρο σε ανοιχτό γκρίζο στο πάνω μέρος, μαύρο το πάνω μέρος του κεφαλιού, ενώ το κάτω μέρος του σώματος έχει απόχρωση ασπροκίτρινη με πυκνές, μαύρες λωρί­δες. Τα ανήλικα, σκοτεινοκάστανα στο πάνω μέρος του σώματός τους, έχουν ανοι­χτόχρωμα φτερά με ραβδώσεις στο κάτω μέρος.
Βιότοπος: Ο Πετρίτης προτιμά ανοιχτές περιοχές, γκρεμούς, δάση με μεγάλα ξέφωτα και χέρσες εκτάσεις. Φωλιάζει σε βράχους και δένδρα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με ανοικτές εκτάσεις, σε υψόμετρο από 0-1500 μέτρα. Σε μερικές περιπτώσεις είναι προσαρμοσμένος να ζει σε πόλεις και να φωλιάζει σε κτήρια. Τον χειμώνα κάνει την εμφάνισή του σε υγροβιότοπους όπου μπορεί να βρει ευκολότερα την τροφή του.
Τροφή : Τρέφεται κυρίως με πουλιά μέχρι το μέγεθος περιστεριού, πέρ­δικες κλπ. τα οποία πιάνει στον αέρα! Μοναδικός ο τρόπος που κυνηγάει τη λεία του. Ορμάει στο στόχο σχεδόν κατακόρυφα, με τις φτερούγες του κλειστές καικατακεραυνώνει τη λεία με τα πόδια του, πριν προλάβει να αντιδράσει.Την επίθε­ση του Πετρίτη συνοδεύει ένα βουητό που δημιουργεί το αστραπιαίο πέταγμα αυτού του γερακιού. Ο Πετρίτης έχει ικανότητα ταχύτατης εστίασης της εικόνας, διατηρεί δηλαδή συνεχώς εστιασμένη στα μάτια του την εικόνα της λείας του, μολονότι κινείται με ταχύτητα που μπορεί να ξεπερνά τα 270 χιλιόμετρα την ώρα. Φωλιάζει κυρίως σε απότομους βράχους.
Αναπαραγωγή
Λαλίστατος την περίοδο του ζευ­γαρώματος, έχει ευρύτατη γκάμα φωνών, από ένα υψηλόφωνο κακάρισμα ως ένα λεπτό σφύριγμα. Ο Πετρίτης γεννάει μία φορά το χρόνο 3-4 αυγά τα οποία κλωσσάει το θηλυκό, με τη βοήθεια συχνά και του αρσενικού, επί 29-32 μέρες. Η πρώτη, αναγνωριστική πτήση των νεοσσών, τους οποίους φροντίζουν και οι δύο γονείς, γίνεται μετά 35-42 μέρες.
Γεωγραφική εξάπλωση
Ο Πετρίτης φωλιάζει σποραδικά στην Ελλάδα, ο αναπαραγόμενος πληθυσμός της Ελλάδας εκτιμάται σε περισσότερα από 200-300 ζευγάρια.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Δύο παραλλαγέs σε μία φέρμα

Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι το σημερινό «μοντέρνο» αγγλικό σέττερ, όταν φερμάρει ξαπλωμένο στη γη ή χαμηλωμένο, το κάνει... από τεμπελιά ή γιατί αναζητεί ξεκούραση μετά από την αναζήτηση του θηράματος.


Γράφω «σημερινό ή μοντέρνο σέττερ», γιατί αυτό έχει τη συνήθεια να φερμάρει τις περισσότερες φορές ξαπλωμένο ή χαμηλωμένο. Το παλαιό σέττερ φέρμαρε πάντοτε όρθιο! Το ωραίο είναι ότι όταν φερμάρει, εάν δεν είναι ξαπλωμένο ή διπλωμένο πάνω στο χώμα, δεν θεωρείται μεγάλο κατόρθωμα από τους σημερινούς διασώστες της φυλής. Εάν φερμάρεις κάτω είσαι ένας στυλίστας! Εάν στέκεσαι μόνο, είσαι απλώς ένας σκύλος!
Στο άγριο θήραμα ωστόσο, μερικά από τα μοντέρνα σέττερ φαίνεται πως... ξεχνούν να φερμάρουν ξαπλωμένα, όμως στα ορτύκια εκτροφής δεν θα δεις κανένα όρθιο, ακόμα και αν πληρώνεις για αυτό!!!
Αναζητώντας την ιστορία του παλιού αγγλικού σέττερ υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα, εικόνες, φωτογραφίες, που αναδεικνύουν τη μορφή του από τα παλιά. Φέρμαρε όρθιος, στηριγμένος στα τέσσερα πόδια, σταθερός σαν βράχος. Η ουρά του βρισκόταν πάνω από τη γραμμή της ράχης, όπως επίσης ψηλά στον άνεμο κρατούσε και το κεφάλι του...
Το μοντέρνο σέττερ παίρνει άλλες στάσεις όταν φερμάρει, τελείως αντίθετες. Μπορεί να το δείτε συσπειρωμένο, μαζεμένο σαν κουβάρι, καθιστό ή ημικαθιστό. Συχνά το βλέπετε μόνο από την άκρη της μύτης ή την άκρη της ουράς. Το να φερμάρει στο έδαφος μου μοιάζει σαν ένα αστείο για παιδιά.
Κάτι σαν το κρυφτό: καθώς κινείται, ανεβαίνοντας στη μυρωδιά του θηράματος, ελαφραίνει σε βάρος, χαμηλώνει η φιγούρα του, πλησιάζει στο θήραμα με φόρα και δύναμη, όμως τη στιγμή που φτάνει να φερμάρει χάνει όλη του την επιφύλαξη και πέφτει στο έδαφος, όπως όπως...
Διαβάζω από την αναφορά των κριτών κυνηγετικών αγώνων:
«... Πάντοτε ταχύτατο, φερμάρει στη γη, δουλεύει ανεξάρτητο όταν τρέχει ζευγάρι. Περνά μπροστά με καλπασμό σταθερότατο... μέσα στο ψηλό σιτάρι βλέπεις ένα στίγμα να εξαφανίζεται, σέρνεται προς τα εμπρός, φέρμα, ξεπέταγμα...».
Το στυλ όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη φέρμα.
Η «μόδα»...Στο έδαφος μπορεί να ξαπλώνει για πολλούς λόγους. Γνωρίζοντας την ιστορία των παλαιών σέττερ και πώς ήταν αυτά, έχω την αίσθηση πως η «ξαπλωτή φέρμα» καθιερώθηκε από κάποια μόδα. Αυτό το στυλ το αντιγράφουν άσχημα ακόμα και μερικά πόιντερ. Αναρωτιέται κανείς τι απέγιναν αυτά τα σέττερ που φέρμαραν όρθια, στημένα στα τρία πόδια με το μπροστινό σε κάμψη, ενώ κρατούσαν το κεφάλι και την ουρά ψηλά. Υπήρξαν κάποτε, αλλά τι έγιναν τώρα; Θυμάμαι την έκπληξη ενός νεαρού κυνόφιλου, που αντικρίζοντας ένα τέτοιο παλιό σέττερ δήλωσε: - «Μα είναι καθαρόαιμο!!!». Κι όμως οι Ε. Laverack, Ρ. Llewellin, W. Humphrey, ανάθρεψα ένα αγγλικό σέττερ που δεν ήταν όπως το σημερινό. Βέβαια χρειάζεται να το πούμε αμέσως: Αλλοι καιροί, άλλα σκυλιά! Τότε κυνηγούσαν κάθε μέρα, από το πρωί ως το βράδυ και για εβδομάδες, συχνά στον ίδιο ρυθμό, με διαλείμματα το μεσημέρι μόνο για ένα τσάι.
Σήμερα κυνηγούμε με ένα σέττερ, το οποίο μας βολεύει να είναι έτσι, προσαρμοσμένο στην εποχή του και τις προσδοκίες μας, οι οποίες δεν είναι και μεγάλες. Το παλαιό εγγλέζικο σέττερ στη φέρμα ήταν όρθιο, ευθύ στα πόδια του, σαν κομμάτι από γρανίτη, όπως έγραψε ο Humphrey, με το κεφάλι ψηλά στον αέρα και την ουρά υψωμένη πάνω από τη γραμμή της ράχης. Ετσι ακριβώς έφερε το κεφάλι και την ουρά και στον καλπασμό.
«Σιχαίνομαι, έγραφε ο Humphrey, τα σέττερ που καλπάζουν με την ουρά χαμηλά, σαν αλεπούδες. Εχουν μέλλον τα σέττερ που ψάχνουν με το κεφάλι ψηλά... Δεν αξίζουν και απομακρύνω από το εκτροφείο αυτά που φερμάρουν στη γη».
«Το κεφάλι ψηλά στη φέρμα, δείχνει στον κυνηγό ότι πιο μπροστά υπάρχει θήραμα, και σου δίνει χρόνο να πλησιάσεις το σκυλί. Αλλά εάν φερμάρει με το κεφάλι χαμηλά, το θήραμα είναι εκεί μπροστά και εύκολα ξεσηκώνεται». Από τις αναμνήσεις του Humphrey ιδού και οι περιγραφές του για το σέττερ Dashing Bande Bondhu, δικιάς του εκτροφής, και χαρισμένο σε ένα φανατικό ιερακοθήρα της εποχής:
- «Πολύ δυνατό, ακούραστο, αλλά... άχρηστο, γιατί φερμάροντας στο έδαφος δεν ήταν ορατό ούτε στον κυνηγό ούτε στο γεράκι. Ηταν μια καταστροφή».
Μπορεί κάποιος να διαψεύσει τον Ηumphrey;
Από τις πολλές φωτογραφίες που έχω στην κατοχή μου, μερικές παρουσιάζουν την αληθινή ιστορία του παλιού αγγλικού σέττερ. Πρόκειται για σκυλιά που γενετικά στέκουν μακριά από τα σημερινά δικά μας σέττερ.
Δυο εποχέςΕγώ έχω ένα ζευγάρι σέττερ της γενεαλογίας Llewellin, την οικογένεια που κληρονόμησε ο Humphrey και που προέρχονται από αυτά ακριβώς τα ζώα. Και αυτά φερμάρουν κατά τον ίδιο τρόπο, όρθια! «Αλίμονο αν δεν ήταν έτσι» έγραφε ο Wostenholm, ο τελευταίος θρυλικός εκτροφέας Llewellin setters.
Οταν λύνω ένα ζευγάρι σέττερ - ένα Llewellin και ένα ιταλικής εκτροφής - και τα ελευθερώνω στον κυνηγότοπο, ζω δύο στιγμές, από δύο διαφορετικές εποχές, με δύο διαφορετικά σέττερ. Με ικανοποιεί το μοντέρνο σέττερ για το πώς εκφράζεται, όμως με τα Llewellin ξαναζώ την ιστορία τους.
Κάποιες φορές έχω την εντύπωση πως μερικά από τα δικής μου εκτροφής, πιο αντιπροσωπευτικά μοντέρνα σέττερ, ζητούν άδεια από το θήραμα για να φερμάρουν στο έδαφος. Αντίθετη είναι η φέρμα των παλιών σέττερ, κυρίως όταν αυτά πηγαίνουν για πέρδικες στις Αλπεις. Ο αγαπητός μου φίλος Panatoni, με τη δικαιολογία της περιπέτειας και της αναζήτησης νέων γνώσεων, έφθασε μέχρι την Κίνα για να κυνηγήσει ορεινές πέρδικες. Και στην Κίνα, στις απέραντες βραχώδεις εκτάσεις, μόνο τα πόδια των Llewellin αντέχουν στον καλπασμό στις σκληρές πέτρες.
Να φερμάρει όρθιο ή ξαπλωμένο;
Να φερμάρει όπως θέλει, αρκεί να φερμάρει!
Να φερμάρει όπως θέλει, από όσο πιο μακριά μπορεί, αλλά πάντα μπροστά στη μύτη του να βρίσκεται θήραμα.
Ο Llewellin έγραφε: «Η ουρά ψηλά, που δείχνει προς τον ουρανό, είναι σαν να λέει: εγώ το σέττερ είμαι εδώ και εσύ μπορείς να προχωρήσεις προς αυτό το σημείο».
Συνεχίζω να ασχολούμαι και με τα Llewellin και με τα μοντέρνα σέττερ. Τα πρώτα, αμόλυντα, είναι και κληρονόμοι μιας ρομαντικής και θρυλικής ιστορίας. Τα δεύτερα - που από τις παλιές γενεαλογίες προέρχονται και αυτά - ακολουθούν χωρίς παραφωνίες τους μοντέρνους κανόνες.
GIORGIO ΜΟRSΙΑΝΙ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014




Αφαιρεση αδειας θηρας εαν δεν εχει τσιπακι ο σκυλος


Η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων ανακοινώνει τα εξής :
 
Βάσει του Ν.4039/2012 παρ.1,4,5, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4235/2014, ΦΕΚ. Α32/11.2.2014, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
 
Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννησή αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή την απόκτησή του.
 
Να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του απαραίτητου αντιλυσσικού εμβολιασμού του.
 
Να φέρει μαζί του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιανδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του, ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριό του σκύλου.
 
Σε περίπτωση που ο σκύλος, ο οποίος χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του Ν.4039/2012 (ως τροπ. και ισχύει) και δεν έχει εγγραφεί χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) που προβλέπονται στο αρ. 21 του Ν. 4039/2012 (ως τροπ. και ισχύει), αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από τον κυνηγό ιδιοκτήτη του, μέχρι να σημανθεί το συγκεκριμένο ζώο.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014



 Η «μόλυνση» της τσούκαρ


Σε κάποια νησιά του Αρχιπελάγους διαπιστώθηκε ήδη γενετική «μόλυνση» της πέρδικας τσούκαρ, με ευθύνη των ιδίων των κρατικών εκτροφείων που προμηθεύουν πουλιά προς απελευθέρωση. Οι πέρδικες τσούκαρ επιβίωσαν στο διάβα του χρόνου χάρη στην ανεκτίμητη βιολογική «προίκα» τους και τα φυσικά τους χαρίσματα, σήμερα όμως το ίδιο το κράτος κάνει... ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει και να καταστήσει το είδος πιο ευάλωτο! 
Δεν έχει νόημα να αναφέρει κανείς ένα ένα τα νησιά καθώς η έρευνα της Δ ΚΟΣΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, το γεγονός όμως είναι αναμφισβήτητο: σε κάποια νησιά του Αρχιπελάγους διαπιστώθηκε ήδη γενετική «μόλυνση» της πέρδικας τσούκαρ, με ευθύνη των ιδίων των κρατικών εκτροφείων που προμηθεύουν πουλιά προς απελευθέρωση, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει την «καθαροαιμία» των γεννητόρων τους.
Το πρόβλημα διαπιστώθηκε από κυνηγετικούς συλλόγους νησιών του Αιγαίου που -σε αντίθεση με το επίσημο κράτος- έκαναν τους απαραίτητους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τεκμηρίωσαν επιστημονικά την... «μπασταρδοποίηση» των περδίκων που τους είχαν δοθεί προς απελευθέρωση! Πριν συνεχίσουμε, χρήσιμο θα ήταν να θυμηθεί κανείς μια έγγραφη «μαρτυρία» που υπό τη μορφή άρθρου είχε δημοσιευθεί πριν από χρόνια στο «Εθνος - Κυνήγι», με την υπογραφή του Αγγελου Γονιδάκη
Εθιγε το ίδιο ακριβώς ζήτημα, μέσα από την αυθεντική ματιά ενός κυνηγού της τσούκαρ, που χωρίς να χρειάζεται εξετάσεις DNA έβλεπε... τα πουλιά να αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, στους ξερότοπους που τα αναζητούσε...
Θυμηθείτε τι έγραφε μεταξύ άλλων:
- «Κατάγομαι από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από το νησί της Πάτμου. Το θήραμα με το οποίο ασχολήθηκα ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια και γνωρίζω πια πάρα πολύ καλά, είναι η νησιώτικη πέρδικα (τσούκαρ). Πιστεύω ότι σήμερα με τις απελευθερώσεις που γίνονται στα νησιά μας έχει εκφυλιστεί αρκετά η νησιώτικη πέρδικα τόσο ως προς τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά όσο και ως προς τη συμπεριφορά της. Με άλλα λόγια, παρατηρούνται διαφορές στο μέγεθος, τον χρωματισμό, αλλά και στην αναπαραγωγική περίοδο και στις διάφορες συνήθειες διαβίωσης.
Οι διαφορές...
Οσον αφορά την περίοδο αναπαραγωγής, η γνήσια νησιώτικη πέρδικα ζευγαρώνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Επωάζει τα αβγά της κατά την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, οπότε θα βγουν και οι νεοσσοί. Κλωσούν και τα δύο πουλιά, δηλαδή και το αρσενικό και το θηλυκό, ενώ αυτή την περίοδο αλλάζει το κελάηδημά της από το γνωστό κακάρισμα σ' ένα μακρόσυρτο σφύριγμα, σαν ειδοποίηση σε περίπτωση κινδύνου.
Η γνήσια τσούκαρ γεννάει συνήθως 10-13 αβγά και σε σχετικά εύκολο μέρος. Αυτό το κάνει λόγω της πονηριάς που διαθέτει ως άγριο πουλί, ώστε να παραπλανά τους εχθρούς της οι οποίοι δεν φαντάζονται ότι το θήραμά τους μπορεί να βρίσκεται εκεί.
Οι πέρδικες που απελευθερώνουν οι κυνηγετικοί μας σύλλογοι στην περιοχή μας και οι οποίες προέρχονται από το εκτροφείο της Κρήτης δεν έχουν καμία σχέση με τις άγριες τσούκαρ. Κατά την περίοδο της επώασης οι απελευθερωμένες πέρδικες δεν αλλάζουν κελάηδημα και εντοπίζονται εύκολα από τους εχθρούς τους. Γεννούν πολύ περισσότερα αβγά από τις άγριες (περίπου 18-22) και δεν έχουν την πονηριά και το ένστικτο που απαιτείται για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα μικρά τους. Γι αυτό, άλλωστε, επιβιώνουν ελάχιστοι νεοσσοί.
Το μέγεθος της άγριας τσούκαρ είναι πιο μικρό και το σώμα της πιο στιβαρό απ ό,τι των άλλων πουλιών. Για παράδειγμα, μια απελευθερωμένη θηλυκή πέρδικα έχει το μέγεθος ενός άγριου «κότσου». Γι αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γεννήσει και πολύ περισσότερα αβγά.
Σε σχέση με την απελευθερωμένη, ο χρωματισμός της άγριας τσούκαρ είναι πιο σκούρος καφέ-γκρι, ενώ στο βάθος του φτερού της έχει κάποια χαρακτηριστικά μπλε-θαλασσί φτερά.
Αντίθετα, ο χρωματισμός των απελευθερωμένων είναι ένα ξεθωριασμένο καφέ. Το χρώμα της μύτης και των ποδιών στην άγρια είναι έντονα κόκκινο, ενώ στην απελευθερωμένη σκούρο βυσσινί...
Τα υβρίδια...
Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, γνήσιες τσούκαρ ζουν στους Λειψούς, στη Νίσυρο και στην Τήλο, όπου δεν γίνονται απελευθερώσεις, αλλά και σε κάποια μέρη άλλων νησιών όπως η Κάλυμνος, η Πάτμος, η Λέρος, η Ρόδος, η Κάσος και η Κάρπαθος».
Σήμερα, όλα αυτά που έγραφε τότε ο Α. Γονιδάκης, αρχίζουν να βρίσκουν την εξήγησή τους..
Μερικοί δραστήριοι σύλλογοι των νησιών του Αιγαίου υπέβαλαν σε αναλυτικά τεστ DNA πέρδικες που τους είχαν δοθεί από τα κρατικά εκτροφεία, ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι γνήσιες τσούκαρ.
Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό: σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επρόκειτο για «υβρίδια» που προήλθαν μετά το ζευγάρωμα νησιώτικης πέρδικας με... την ξενική πέρδικα ρούφα ή άλλα είδη πέρδικας!
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι κατάφεραν να «αποκρυπτογραφήσουν» την αλήθεια, γιατί υπέβαλαν τις πέρδικες σε εξέταση ανάλυσης με τη χρήση «μικροδιαφορικών τύπων», που διαπιστώνει τόσο... τον πατέρα όσο και τη μητέρα των πουλιών.
Τα κρατικά εκτροφεία αντιθέτως, είχαν περιοριστεί... στη φτηνή μέθοδο ανάλυσης του μιτοχονδριακού DNA, που είχε διαπιστώσει ότι η μητέρα των πουλιών ήταν όντως τσούκαρ, αλλά... όχι τη γενετική ταυτότητα του πατέρα! Το επιστημονικό επιτελείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος που άρχισε κιόλας να «σκαλίζει» την υπόθεση, έχει βάσιμες υποψίες ότι το «κακό» άρχισε από την περίοδο λίγο πριν... τη μεταπολίτευση. Ο επιστημονικός συνεργάτης της Δ ΚΟΣΕ Ε. Χατζηνίκος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν, λίγο μετά τη μεταπολίτευση, το ελληνικό κράτος αποφασίζει να ιδρύσει κρατικά εκτροφεία θηραμάτων και κρατικές ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. Για να οργανωθεί το παραπάνω εγχείρημα, καλείται βοήθεια από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αγγλία, που είχε μακροχρόνια πείρα και τεχνογνωσία στην εκτροφή θηραμάτων, αλλά και στη λειτουργία των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών.
Στην Αγγλία, το 1960 περίπου, πλασάρεται σαν σούπερ θήραμα το υβρίδιο μεταξύ της νησιώτικης πέρδικας και της πέρδικας τσούκαρ. Πολύ γρήγορα γίνεται αντιληπτό το έγκλημα κατά της φύσης που πραγματοποιείται με την απελευθέρωση των υβριδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτομάτως η εκτροφή και απελευθέρωσή τους απαγορεύεται.
Το «στοκ»...
Δυστυχώς η χρονική περίοδος που τα αγγλικά εκτροφεία «ξεστοκάρουν» τα υβρίδια συμπίπτει με αυτή που τα ελληνικά κρατικά εκτροφεία οργανώνονται και αρχίζουν να λειτουργούν. Είναι πιθανόν οι γεννήτορες της πέρδικας τσούκαρ των κρατικών μας εκτροφείων να προέρχονται από το στοκ των υβριδίων που ξεφορτώθηκαν οι Αγγλοι». Μέσα από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής, οι γνήσιοι πληθυσμοί της νησιώτικης πέρδικας «προικίστηκαν» με ένα ανεκτίμητης αξίας γενετικό υλικό που τους επιτρέπει να επιβιώνουν, να αναπαράγονται, αλλά και να προσαρμόζονται στις νέες αλλαγές του περιβάλλοντος. Είναι αυτονόητο ότι κάθε «νόθευση» αυτού του υλικού επιφέρει γενετική ρύπανση και κατάπτωση των πληθυσμών της νησιώτικης πέρδικας.
Η λύση
Η λύση λοιπόν μπορεί να είναι μόνο μία, και τα κρατικά εκτροφεία πρέπει να την αναλάβουν με το αίσθημα ευθύνης που αρμόζει στην περίσταση: Αυστηρός έλεγχος όλων των γεννητόρων με αξιόπιστη μέθοδο γενετικής ταυτοποίησης και «αφαίρεση» όλων εκείνων των πουλιών που δεν είναι... γνήσιες πέρδικες τσούκαρ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΙΛΑΚΟΣ


Η πέρδικα τσούκαρ: Ένα θήραμα που προέρχεται από το κλουβί

Εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον,έχουν εισαχθεί στη ΡΕΖΕΡΒΑ ιταλικού κυ-νηγιού, οι πέρδικες τσούκαρ με σκοπό το κυνήγι τους. 

Αν θέλει κάποιος να οργανώσει ένα κυνήγι, όπου πέρα από τους συνήθεις φασιανούς, τις πεδινές πέρδικες και τις κόκκινες πέρδικες, θέλει να απολαύ-σειι το συναίσθημα ενός διαφορετικού θηράματος, ανατρέχει στην εξαπόλυση της ανατολίτικης πέρδικας τσούκαρ. 

Στα πρώτα πουλιά που εισαχθήκανε από το Νεπάλ βλέπει κάποιος σύντομα, 
ότι αν και έχουν πολλά κοινά με τις πέρδικες των Άλπεων (πέρδικα γκρέκα), δεν κατείχαν τον χωριάτικο τύπο αυτών και παρέμεναν υπάκουα μπροστά στον κυνηγό, ο οποίος δεν τα θεωρούσε και τόσο άξια.....για να τα βάλει στο σάκο του. 
Η πέρδικα .......παρουσιάζει μικρές διαφορές σε σχέση με εκείνες της ορεινής πέρδικες, και κυρίως χρειάζεται να παρατηρήσουμε ότι είναι στερημένη από το μικρό μαύρο «δαχτυλίδι», γύρω από το ράμφος του, που είναι ολοκληρω-τικά άσπρο. 
Εκτός από το λαιμό δεν είναι πουθενά κατάλευκη και έχει λίγο πολύ σβησίμα-τα υποκίτρινου και μαυριδερού χρώματος. 

Αλλα είναι τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν με μεγάλη διαφο-ρά τις μεν από τις δε και ενώ τα ορτύκια των ‘Αλπεων, των Απεννίνων και της δυτικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδος), είναι υπερβολικά άγρια και ζουν στα ψηλά βουνά, η τσούκαρ κατεβαίνει μέχρι το επίπεδο της θάλασσας, μολονότι ζει σε σταθερό έδαφος, κυρίως πέτρινο όπου ξεκουράζε-ται και κοιμάται. 

Συχνά οι πέρδικες τσούκαρ είναι οικιακά πτηνά, όπως οι κότες και επίσης στους τόπους καταγωγής τους φανερώνονται και πλησιάζουν και τραγούδι τους γίνεται αντιληπτό οπουδήποτε ενώ επιδεικνύονται τρέχοντας ανάμεσα στις πέτρες, σε μικρή απόσταση. 
Ελευθερωμένες κατά τη διάρκεια της ΡΕΖΕΡΒΑΣ, δεν απομακρύνονται και σε ειδικές περιπτώσεις προσπαθούν να κάνουν φωλιά. 

Στα συγκροτήματα εγκαταστάσεως τους, παράγονται κατά χιλιάδες, και αν και δεν έχουν την ιδιότητα της ακραίας αγριότητας, έχουν πάντα άθικτη τη λιβρέα και τα κατάλευκα φτερά, και για αυτό είναι .....ευπρόσδεκτα από τους κυνη-γούς που δεν θέλουν να κουραστούν και δεν σκοπεύουν να βάλουν στο κλουβί τον αρχηγό των θηραμάτων με τα υπέροχα χρώματα. 

Στην Ιταλία, τα συγκροτήματα εκτροφής θηραμάτων, πέρα από τους χιλιάδες φασιανούς (που είναι οι πιο διαδεδομένοι), προάγουν τις πεδινές πέρδικες με μεγάλη ευκολία και τις κόκκινες πέρδικες που είναι οι πιο απαθείς στις αρρώ-στιες και τέλος τις πέρδικες τσούκαρ. 

Οι τσούκαρ μπορούν να γίνουν ένα πραγματικό στολίδι στις περιφραγμένες βίλες γιατί είναι εξοικειωμένες να ζουν με τον άνθρωπο, συμπεριφέρονται ό-πως οι κότες. Μάλιστα αν υπάρχει τριγύρω ένα άλλο πουλερικό ενώνονται με αυτό, παραμένοντας, παρ’ όλα αυτά, ενωμένες στο κοπάδι. 
Είδα μερικές απ’ αυτές σε ένα αγροτικό σπίτι, στεκόντουσαν πάνω στο φρά-χτη, και απομακρυνόντουσαν πετώντας, και μετά πολύ σύντομα ξαναγύρνα-γαν στη συνηθισμένη κατοικία τους. 

Κάποιος λοιπόν θα αναρωτηθεί: σε τι χρησιμεύουν αν δεν αποδεικνύονται καθόλου ιδανικές για την εργασία της εκγύμνασης; 
Η έλλειψη του θηράματος που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την ιταλική χερσόνησο, που με το ίδιο βήμα, βλέπει να αυξάνει το νούμερο των συμμετο-χών των σκυλιών στα βιβλία Καταγωγής και το μπουμ των αγώνων Εργασίας που προγραμματίζονται για όλο το χρόνο, υποχρεώνουν τους κυνηγούς να συμβιβάζονται και να βρίσκουν στο θήραμα εκγύμνασης, τη διέξοδο για αυτή τη κατάσταση. 
Μόλις βγουν από το κλουβί και ελευθερωμένες οι πεδινές πέρδικες, οι κόκκι-νες πέρδικες και, ,,,,,,,,,συμπεριφέρονται όλες με τον ίδιο τρόπο και απομα-κρυσμένες από τις φυσικές τους εκφράσεις που γνωρίζουμε πως έχουν αυτές που είναι στους αγρούς οι,,,,,,,,έχουν το χάρισμα να αντέχουν, ως επί το πλείστον, και περιμένουν με μεγαλύτερη ευκολία την άφιξη του σκύλου και τη μοναδικά του φέρμα (όταν υπάρχει). 

Για τα υπόλοιπα είναι όπως για τα άλλα: το συνηθισμένο φτερούγισμα, το συνηθισμένο πέταγμα, μια καλή αντίσταση στην αρπαγή αν πρέπει να σκο-τωθούν και να μεταφερθούν. 
είναι κατάλληλες για τα κουτάβια γιατί αναδίδουν δυνατή μυρωδιά και είναι επομένως αντιληπτά από μακρινή απόσταση. 
Τρέχουν λιγότερο από τους φασιανούς και τις κόκκινες πέρδικες αλλά έχουν το ιδίωμα να σηκώνουν το κεφάλι και να φαίνονται και επομένως παρακινώ-ντας ακόμη πιο πολύ το άτομο, να δυναμώνουν τη φέρμα ή την οδήγηση. 
Υπάρχουν πουλιά πολύ κατάλληλα για να εκπαιδεύσουν τους νέους σκύλους ράτσας λιγότερης ορμητικότητας ενώ για τα αγγλικά σέττερ, πόιντερ φαίνονται καλύτερες οι πεδινές πέρδικες κατά απόλυτο τρόπο γιατί και οι κόκκινες πέρ-δικες έχουν το ιδίωμα να κατασκοπεύουν μακριά. 

Αρχαιρεσίες κατά μεσοίς καλοκαιριού


  Αρχαιρεσίες κατά μεσοίς καλοκαιριού

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας ανακοινώνει στα μέλη του ότι την Κυριακή 03 Αυγούστου και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα του Οινοποιείου «Santo Wines» στον Πύργο Θήρας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Σε περίπτωση μη απαρτίας των μελών , η καταλυτική ημερομηνία για την συνέλευση θα είναι η Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, την ίδια ώρα. Θέματα Γενικής συνέλευσης: 1. Ενημέρωση από το Δ.Σ. για το κυνήγι στην Επαρχία Θήρας και την Ελλάδα γενικότερα και ιδιαίτερα για το κυνήγι του τρυγονιού και του ορτυκιού. 2. Έγκριση Απολογισμού 2013 – Προϋπολογισμού 2014. 3. Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ.και ελεγκτικής επιτροπής Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήρας